Cestujeme dementne aneb dotazy z FB
Tak těžko pak mohl třeba zaplatit on-line nákup letenek, když tu platbu nemůže potvrdit v zablokované aplikaci.
Jako já měl zatím jenom pár bank a ČSOB mám kvůli pojištění, ale jako bankovnictví mi přijde snad nejméně spolehlivé co jsem kdy viděl. V zahraničí pak random nefungují platby v půlce případů a člověk neví proč, a help linka je v pracovní dny a hodiny, což se třeba v Brazílii fakt hodí, takže ČSOB jedině jistit další bankou... Nevím jestli má někdo jiné zkušenosti, typicky třeba spořka mi fungovala posledních 20 let spolehlivě naprosto kdekoliv...
Víkendové odstávky každou chvíli, tam možná - nevím jestli autorizaci platby nechají běžet, netuším, ale samozřejmě nějaké placení QR kódem u nás ani omylem...
Takže sice je furt na článku podezřelé že by na apce v jednom telefonu viselo 6 lidí, ale sólo nebo ve dvou bych se určitě nespoléhal na to že si vesele cestuju a jediná banka je ČSOB, zrovna, no... (I když takový app update u rakouské Erste který podporuje už jenom novější iOS který na záložní telefon už člověk nedá, to je taky radost...)
mel jsem csob teda od roku 2019 a krom toho, ze to jednou za mesic o vikendu na jednu noc vypnou, fungovalo vzdycky vsechno.
mel jsem to jako svou jedinou banku a procestoval jsem s tim pul sveta :)
já jsem na tohle opatrná, takže vždycky dvě karty od různých bank.
Btw, mám taky ČSOB, má svý mouchy, ale v tomhle ohledu bez problémů.
Léta jsem mívala na cestování ještě kreditku od Raifky, byla to nějaká zdarma bez nutnosti mít k ní účet
Deny napsal(a):jakože spousta lidí má společný účet s tchyní a tchánem, jo? :D
no… to sice jo, ale kdo tam ma 150-200 tisic na letenky? moc jich asi nebude.
Mám 4 klasické účty (aktivně používám 3) plus Revolut a Wise . Poslední zkušenost s rodinou na cestách byla kritická. Zatímco Revolut mě nikdy nezklamal , Česká spořitelna (George) selhala několikrát.
Moje zkušenosti:
- Sofie: V restauraci karta ČS neprošla. Bizarní je, že ani bankéř po telefonu neviděl v systému žádný pokus o platbu, ani náznak. Platba kartou Raiffeisenbank prošla bez problémů.
- 2 X Booking: Při platbě George opět selhal. Tom selhání je v momentě přechodu zpět do eshopu. Musel jsem narychlo dobít Revolut a zaplatit jím. Možná je na vině moje Motorola , ale u jiných bank aplikace funguje bezchybně.
- Rakousko (ÖBB): Při nákupu jízdenek na letiště George při potvrzení spadl asi 3x, jsem nemohl potvrdit platbu a nakonec jsem zaplatil Revolutem. Kvůli tomu jsme jeli pozdějším spojem.
Spoléhat v zahraničí jen na jednu českou banku se nevyplácí, aspoň mne. Revolut byl jedinou jistotou, která nás nenechala na holičkách.
[/citace]
no… to sice jo, ale kdo tam ma 150-200 tisic na letenky? moc jich asi nebude.
[/citace]
Ve dvou s mužem, kdyby se zablokoval jeden účet, bychom to z dalších kreditek a účtů dali. Ostatně na to ty kreditky mám. Na autopůjčovny a nenadálé situace v zahraničí, jinak je prakticky nevyužívám. A ano, dle rady ambasády, ať nám někdo pošle peníze, bychom se samozřejmě zařídit taky mohli.
Nutnost takového dramatu prostě nevidím
dobre, vy byste to dali. spousta lidi tady taky. ale nenalhavejme si - nejsme reprezentativni vzorek.
Jako pravda je, že ta současná situace je opravdu hodně výjimečná a trochu extrémní v tom, že se týká fakt velkého množství lidí a zrušených letů a ty ceny za ty letenky můžou být hodně vysoko. Je to něco úplně jinýho než na co je obezřetný člověk normálně připraven typu nestihl jsem letadlo nebo nějaký lokální problém s počasím, který zasáhne jen relativně malou oblast apod.
jasný, platit takovej ranec za letenky by mě štvalo, ale co by nám zbejvalo, tohle nikdo nemohl předvídat a nikdo by to za mě asi nevyřešil. No co už, hlavně že nejde o život.
Ale je pravda, že mě na tom asi negativně fascinuje víc to, že čekají pomoc od ambasády, než aby opravdu oslovili rodinu či přátele, jestli by je nezaložili. Kde se s naší národní minulostí bere taková důvěra lidí ve stát, to opravdu nechápu :)
jan.kulis napsal(a):Jako já měl zatím jenom pár bank a ČSOB mám kvůli pojištění, ale jako bankovnictví mi přijde snad nejméně spolehlivé co jsem kdy viděl. V zahraničí pak random nefungují platby v půlce případů a člověk neví proč, a help linka je v pracovní dny a hodiny, což se třeba v Brazílii fakt hodí, takže ČSOB jedině jistit další bankou... Nevím jestli má někdo jiné zkušenosti, typicky třeba spořka mi fungovala posledních 20 let spolehlivě naprosto kdekoliv...
Víkendové odstávky každou chvíli, tam možná - nevím jestli autorizaci platby nechají běžet, netuším, ale samozřejmě nějaké placení QR kódem u nás ani omylem...
Takže sice je furt na článku podezřelé že by na apce v jednom telefonu viselo 6 lidí, ale sólo nebo ve dvou bych se určitě nespoléhal na to že si vesele cestuju a jediná banka je ČSOB, zrovna, no... (I když takový app update u rakouské Erste který podporuje už jenom novější iOS který na záložní telefon už člověk nedá, to je taky radost...)
Vtipný voser ČSOB jsou taky povinně dvě apky.🤦🤦🤦
Vladimír38 napsal(a):
Mám 4 klasické účty (aktivně používám 3) plus Revolut a Wise . Poslední zkušenost s rodinou na cestách byla kritická. Zatímco Revolut mě nikdy nezklamal , Česká spořitelna (George) selhala několikrát.
Moje zkušenosti:
- Sofie: V restauraci karta ČS neprošla. Bizarní je, že ani bankéř po telefonu neviděl v systému žádný pokus o platbu, ani náznak. Platba kartou Raiffeisenbank prošla bez problémů.
- 2 X Booking: Při platbě George opět selhal. Tom selhání je v momentě přechodu zpět do eshopu. Musel jsem narychlo dobít Revolut a zaplatit jím. Možná je na vině moje Motorola , ale u jiných bank aplikace funguje bezchybně.
- Rakousko (ÖBB): Při nákupu jízdenek na letiště George při potvrzení spadl asi 3x, jsem nemohl potvrdit platbu a nakonec jsem zaplatil Revolutem. Kvůli tomu jsme jeli pozdějším spojem.
Spoléhat v zahraničí jen na jednu českou banku se nevyplácí, aspoň mne. Revolut byl jedinou jistotou, která nás nenechala na holičkách.
Hm, a co vás tedy nutilo k platbám jinak než Revolutem, když ho také máte? Jakou jinou výhodu měly pokusy o platby ČS a RB?
Poprvé jsem loni měl problém v USA s kartami - občas prostě bez zjevného důvodu neprošla karta UniCredit (ani kreditní, ani debetní). Typicky u vjezdů na parkoviště, kde bylo nutné platit kartou (byla tam obsluha, no cash). Pokaždé mě zachranila karta Creditas (debetní), kde bych zrovna čekal, že může být problém.
Docela ostuda pro UniCredit, tuším, že to bylo za necelé tři týdny asi 3x a už mě to pak celkem štvalo.
Takže rozhodně doporučuju mít víc karet od nejméně dvou bank (ideálně i kombinaci Visa a Mastercard, taky může být výpadek u jednoho z poskytovatelů apod.).
Teď jsem v Brazílii a taky mi nešlo zaplatit kartou. Při placení se ptali jestli debit nebo credit. No, mám revolut, takže debit. Jenže platba neprošla ani na vícero pokusů, nakonec jsme zkusili credit a šlo to. Takže se musí hlásit credit, i když máš debitku.
Mám dvě banky, karty Visa a Mastercard, obě debetní, v Jerevanu se mi podařilo vybrat 1x z ATM na letišti KB Mastercard, ČSOB Visa se nechytila nikde ani jednou, KB druhý den už taky ne.
Otázka do pléna: hlásíte bance cesty mimo Evropu?
Kdysi dávno mi banka při pokusu o platbu na Borneu kartu proaktivně zablokovala. Ve výsledku z toho byla fajn kompenzace, nicméně tehdy to moc příjemné nebylo. Ale ani to mě nevedlo k tomu to příště nějak řešit.
No me jdnou volali z mbanky, ze jestli jsem platila kartou v Istanbulu, ze to vyhodnotili jako podezrelou platbu. Nehlasim nikdy nic. Beru nekolik karet vetsinou mbanka obe, Revolut jen mobilni a csob kreditku. Nikdy zatim mimo Evropu nebyl problem (ale nejezdime do uplne echt destinaci), naopak nekolikrat se mi nepodrilo zaplatit jinou kartou, nez csob debit u easyjetu🤷.